4 najłatwiejsze rośliny do uprawy w domu
Uprawianie ogródka warzywnego w domu może być łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. W rzeczywistości coraz więcej osób na całym świecie decyduje się na uprawę własnych warzyw, ponieważ hodowanie roślin to sposób na kreatywne spędzenie czasu. Oto niektóre z najłatwiejszych do uprawy warzyw, które mogą mieć również ogromne korzyści zdrowotne.
1. Pomidory
Pomidory są bogate w składniki odżywcze i zapobiegają organizmowi przed niektórymi chorobami przewlekłymi.
Ten pochodzący z Ekwadoru, Peru i północnego Chile owoc, który pomimo tego, że jest owocem, zazwyczaj spożywany jest jako warzywo, jest jednym z najłatwiejszych do uprawy pokarmów i jest powszechny wśród osób rozpoczynających przygodę z tworzeniem domowego ogrodu.
Różnica między smakiem domowego pomidora a tym, który często kupujemy w supermarkecie, może być zatrważająca. Jego zalety zdrowotne polegają na dużej ilości składników odżywczych, takich jak potas i fosfor, a także przeciwutleniaczy i witamin A, C i E. Eksperci radzą uprawiać roślinę w miejscu o obfitym oświetleniu i podlewać ją w niewielkich ilościach, kilka razy w tygodniu. Ważne jest, aby sadzić pomidory głęboko, ponieważ rozwijają długie i obfite korzenie. A liście znajdujące się najbliżej ziemi są podatne na choroby, dlatego należy je regularnie usuwać.
2. Marchew
Marchew można bez problemu uprawiać przez cały rok. Kolejnym z najłatwiejszych w uprawie warzyw, a o wysokich właściwościach odżywczych, jest marchew.
W tym przypadku najważniejsze jest utrzymanie wilgotności gleby, choć gdy zaczną rosnąć, podlewanie można rozłożyć w większym odstępie czasu.
Marchew jest bogata w witaminę A, antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Często mówi się, że jest dobra na wzrok, ale dodatkowo jedzona na surowo wzmacnia zęby i dziąsła. Pomaga również zwalczać zaparcia i ożywia zmęczone umysły.
3. Papryka
Najlepszą porą na sadzenie tego warzywa, pochodzącego z Ameryki Środkowej i Południowej, jest wiosna, gdyż jest ona wrażliwe na zimno.
Do uprawy potrzebne jest słońce, nasiona powinny być rozmieszczone w odległości 40-50 centymetrów od rośliny do rośliny i utrzymywane musi być stałe podlewanie.
Papryki – zielona, czerwona, czerwona i żółta czerwona – zawierają składniki odżywcze, takie jak folian, tiamina i mangan, są bogate w błonnik oraz witaminy C i B6. Zawierają również substancję zwaną kapsaicyną, która ma działanie przeciwbólowe.
4. Szpinak
Szpinak ma wiele właściwości, choć nie należy jeść go zbyt dużo. Szpinak, kapusta i brokuły są stosunkowo łatwe do uprawy w domu.
W przypadku szpinaku można go uprawiać w małych ogródkach, w odległości około 30 centymetrów od siebie, lub rozrzucając nasiona w doniczkach. Preferuje bogate, wilgotne gleby, chociaż może rosnąć w każdym rodzaju gleby, pod warunkiem, że ma wystarczającą ilość materii organicznej.
Jest to pokarm bardzo wskazany ze względu na wysoki poziom odżywczy, choć nie zaleca się jego spożywania w dużych dawkach, gdyż zawiera kwas szczawiowy, który może być przyczyną powstawania kamieni nerkowych.